Med joik som utgangspunkt, 15 stp

24.08.2011

• Studieleder

Nils Kanestrøm

Den sørsamiske kulturen er en viktig del av regionens og nasjonens felles kulturarv. Den sørsamiske musikken - joiken - utgjør derfor en naturlig del av det kulturelle mangfoldet.

Som annen tradisjonskunnskap har joiken fram til nå i stor grad blitt videreført gjennom muntlig overlevering mellom generasjoner. Vi lever i et samfunn der hele verden finns innen rekkevidde, og der påvirkningen fra en global mediekultur er sterk. Om vi i tillegg ønsker å beholde en lokal identitet i våre kulturelle uttrykk kreves det bevisste valg fra vår side. Dette studietilbudet kan være et viktig bidrag i den hensikt.

Studiet er samlingsbasert med 5 samlinger á to dager i løpet av studieåret. Alle samlinger er lagt til Oslo.

Studiet henvender seg til
    - lærere i barnehage, grunnskole, kulturskole og videregående skole
    - studenter som ønsker å ta faget som en del av, eller som et tillegg til andre studier.

Mål for studiet

Studiet skal bidra til
    - å befeste den sørsamisk joiken og dermed bidra til å legge et grunnlag for å bevare og å utvikle denne tradisjonen
    - å skape arenaer der formidling av joik og musikk med basis i joik kan komme til uttrykk.

Emner 1. studieår
    SP Høst Vår
    JOI500 Med joik som utgangspunkt 15 15
    Sum studiepoeng 15

Kompetanse og videre studier

I tillegg til den realkompetansen studiet gir, som videreutdanning blant annet, kan det settes inn i disse sammenhengene:
    - som del av et frittstående bachelorløp
    - søkes innpasset i valgfrie deler innen ulike lærerutdanninger.