Sørsamisk kultur og historie, 30 stp

30.05.2013

• Studieleder

Arve Thorshaug

Studiet vil være viktig for å kunne synliggjøre samisk kultur og historie sterkere i vårt område. Tilbudet retter seg således mot alle som er opptatt av å få nærmere kjennskap til kultur og historie spesielt i denne delen av det samiske området, et område som, på norsk side, strekker seg over fire fylker fra Saltfjellet i nord til Engerdal i sør.

Mål for studiet

Studiet skal gi et solid grunnlag for nærmere å forstå grunnlaget for sørsamisk språk og kultur.

Studiet har disse delemnene:

Emner 1. studieår
    SP Høst Vår
    SKH510 Sørsamisk kultur og historie 30 30
    Sum studiepoeng 30

Arbeids- og undervisningsformer

Studiet er samlingsbasert med til sammen seks samlinger, tre i hvert semester. Hver samling går over tre dager.
    Samlingene vil foregå på steder rundt i det sørsamiske området, også på HiNT, Levanger.
    På samlingene vil undervisningen foregå både gjennom forelesninger, drøftinger, ekskursjoner, arbeid i grupper og veiledning i tilknytning til oppgaver.
    Studiet har obligatorisk deltagelse på samlingene, med minst 80% deltagelse.

Valgfrihet i studiet og individuelle utdanningsplaner

Det er mulig å erstatte "Didaktisk arbeid" med et eget valgt delemne av tilsvarende omfang. Delemnet må avklares med fagansvarlig for studiet.

Vurdering

Studiet vil ha to skriftlige hjemmeeksamener, én i hvert semester.

Internasjonalisering

Emnet er i seg selv internasjonalt. Sápmi - Sameland - dekker områder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det sørsamsiske området ligger både på norsk og svensk side av grenselinjen mellom Norge og Sverige. Endelig er perspektivet på urfolk av internasjonal karakter.