Sørsamisk kulturkunnskap, 30 stp, videreutdanning

06.03.2013

• Studieleder

Arve Thorshaug

Studiet vil være viktig for å kunne synliggjøre samisk kultur sterkere i vårt område. Videreutdanningstilbudet rettes således mot alle lærere som arbeider i det sørsamiske området, et område som, på norsk side, strekker seg fra Saltfjellet i nord til Engerdal i sør.

Studiet er en del av videreutdanningsprogrammet "Kompetanse for kvalitet", gjennom Utdanningsdirektoratet.

Studiet har to emner á 15 stp, til sammen 30 stp.
    Vi vil anbefale at begge emnene tas samme år, men det er også mulig kun å melde seg opp til det første emnet (høst 2013)

Opptakskrav

Tilbudene er for lærere i grunnskolen og videregående opplæring, og lærere som underviser voksne på disse nivåene. Både de som jobber på private og offentlige skoler kan delta. Førskolelærere som jobber i grunnskolen er også med i målgruppen.

Egen opptaksprosedyre gjennom Utdanningsdirektoratet og skoleeier.

Mål for studiet

Etter gjennomført studium skal studenten være i stand til å ivareta noen av Kunnskapsløftets implisitte og eksplisitte mål med samisk innhold, ved spesielt å ha grundige kunnskaper om sørsamisk samfunn, språk, kultur og historie. Gjennom denne kompetansen skal studenten være i stand til å synliggjøre sørsamene gjennom sin undervisningspraksis, og øke forståelsen for at vi lever i et flerkulturelt samfunn.

Planens utbytteformuleringene har formuleringene i Kunnskapsløftet for grunnskole og videregående skole som grunnlag.

Sørsamisk kulturkunnskap, emne 1,
    med disse delemnene:

Omfanget av delemnene vil variere og samtidig gripe noe inn i hverandre.

Sørsamisk kulturkunnskap, emne 2,
    med disse delemnene:

Omfanget av delemnene vil variere og samtidig gripe noe inn i hverandre.

Emner 1. studieår
    SP Høst Vår
    SKK510 Sørsamisk kulturkunnskap, emne 1 15 15
    SKK520 Sørsamisk kulturkunnskap, emne 2 15 15
    Sum studiepoeng 30

Arbeids- og undervisningsformer

Studiet er samlingsbasert. Hvert emne består av tre samlinger, hver samling går over tre dager.
    Samlingene vil foregå på steder rundt i det sørsamiske området, også på HiNT, Levanger.

På samlingene vil undervisningen foregå både gjennom forelesninger, drøftinger, ekskursjoner, arbeid i grupper og veiledning i tilknytning til oppgaver.

Studiet har obligatorisk deltagelse på samlingene, med minst 80% deltagelse.

Valgfrihet i studiet og individuelle utdanningsplaner

Studiet er organisert med to emner á 15 stp. Det første emnet vil være avsluttet med eksamen før nyttår. Det andre emnet vil foregå i vårsemesteret.
    Vi har så langt ikke fått klarsignal for studieåret 2014-15. Så fremt det skjer, vil det være mulig å ta de to emnene fordelt på to studieår.

Emne 2 forutsetter at studenten har deltatt på emne 1, eller at vedkommende kan dokumentere et tilsvarende kunnskapsgrunnlag.

Vurdering

Begge emnene vil ha skriftlig vurdering i form av en hjemmeeksamen.

Internasjonalisering

Emnet er i seg selv internasjonalt. Sápmi - Sameland - dekker områder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det sørsamsiske området ligger både på norsk og svensk side av grenselinjen mellom Norge og Sverige. Endelig er perspektivet på urfolk av internasjonal karakter.