Husdyrfag - velferd og produksjon, bachelorgradsstudium

Bachelor of Animal Sciences - Welfare and Production,

20.03.2013

• Studieleder

Sonja Ekker

Landbruket og husdyrproduksjonene står overfor store og interessante utfordringer der god og relevant kompetanse blir svært viktig. Bachelorgradsstudiet i husdyrfag - velferd og produksjon er et aktuelt tilbud til de som er interessert i å arbeide innen husdyrsektoren, for eksempel som rådgiver, lærer og instruktør, innen planlegging av husdyrbygg eller innen offentlig forvaltning. Studiet passer også godt for de som planlegger å drive eget husdyrhold.

Realkompetanse oppnås ved relevant yrkeserfaring, utdanning eller annen erfaring (organisasjonsarbeid o.l.). Med relevant yrkeserfaring mener vi yrkeserfaring innen praksisfelt som berøres i studiet, for eksempel husdyrpraksis, stalldrift, gårdsdrift m.m.
    For å bli vurdert under realkompetanse må søkeren fylle minst 25 år i søkeråret.

Mål for studiet

Studiet i husdyrfag har som mål:

- å gi en yrkesutdanning som kvalifiserer til kunnskapskrevende stillinger innen rådgivning og planlegging i husdyrsektoren, til ulike arbeidsoppgaver i de faglige organisasjonene i landbruket, i landbruksforvaltningen og i service- og foredlingsbedrifter som er orientert mot dyrehold og husdyrbruk.

- å gi en tilfredsstillende yrkesutdanning for husdyrbrukere som planlegger å drive et økonomisk forsvarlig husdyrhold basert på god dyrevelferd.

- å gi en utdanning som kvalifiserer til videre studier enten ved HiNT eller ved andre høgskoler eller universitet.

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført utdannelsen forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte:

Generell kompetanse:

Kunnskaper:

Ferdigheter:

Innhold

Det første studieåret er i stor grad felles med årsstudiet i husdyrvelferd. Foruten grunnleggende emner som innføring i husdyrfag, anatomi, fysiologi, genetikk og kjemi, er det fokus på husdyras atferd, helse og velferd.

I andre og tredje studieår rettes fokus mot emner relatert til ernæringsfag, fôrmidler, bygningsplanlegging, økonomi, landbrukspolitikk og husyrproduksjon.

I produksjonsfagene er driftsledelse, analyse og planlegging sentrale emner. Kunnskaper fra tidligere fagemner kobles sammen og anvendes på konkrete problemstillinger. Regnskaps- og produksjonsdata hos aktive gårdbrukere analyseres med tanke på å gi råd om forbedringer i driftsopplegget. Gjennom en slik faglig progresjon i studiet og med flere prosjektoppgaver, som gjøres i samarbeid med aktive gårdbrukere, utvikles studentenes evne til å analysere, planlegge og drive husdyrhold under varierende betingelser.

Studiet avsluttes med en bacheloroppgave på 15 studiepoeng som skrives i 3.studieår. Det er vanlig at 2 studenter arbeider sammen om denne. Gjennom denne oppgaven får studentene anledning til å fordype seg i et selvvalgt tema.

Bachelorgradsstudium
    BAC350 Bacheloroppgave 15 15
    Sum studiepoeng 180

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen er bygd opp med forelesninger, øvinger, gruppearbeid og prosjektarbeid. Nærmere beskrivelse av undervisningsopplegget finnes i beskrivelsen av hvert enkelt emne. Studieplanen er hele tida gjenstand for vurdering, og mindre endringer kan bli foretatt underveis.

Steinkjer er midt i et aktivt landbruksmiljø. Dette utnyttes i studiet ved at det i mange emner er lagt opp til øvinger og utferder til gårdsbruk og andre bedrifter lokalt. Vi har samarbeid med Mære landbruksskole, slik at deres husdyravdelinger også brukes aktivt i undervisningen. Hvert studieår blir det arrangert kortere eller lengre obligatoriske utferder.

Internasjonalisering

Den enkelte student kan søke om å ta et semester av studiet ved et studiested i utlandet. Ta kontakt med lærerne på studiet eller studieveilederne for å få nærmere informasjon om mulighetene.

Kompetanse og videre studier

Ved fullført studium tildeles graden Bachelor i husdyrfag - velferd og produksjon.
    Generelt vil studiet kvalifisere for ulike stillingskategorier på konsulent- og mellomledernivå der det er behov for teoretisk kompetanse og praktisk innsikt i spørsmål om husdyrhold.
    Studiet i husdyrfag gir muligheter til videre studier på norske eller utenlandske universitet eller høgskoler. Studiet er egnet med tanke på videre studier ved UMB (Universitetet for miljø- og biovitenskap) fram til en mastergrad i husdyrvitenskap. En annen mulighet er mastergradsstudier i utlandet. Studenter som har planer om å søke seg inn på mastergradsstudier (i Norge eller i utlandet) etter bachelorgradsstudiet må være oppmerksom på inntakskravene til det studiestedet de overveier å søke til.

Studieevaluering gjennomføres i alle emner, og studieplanen kan endres på bakgrunn av behov og ønsker som kommer fram gjennom studieevalueringer eller muligheter i arbeidsmarkedet.