Instruktør i utrykningskjøring for trafikklærere, 20 studiepoeng

Emergency Driving Instructor education for Driving Instructors

2016/2017

Førere av utrykningskjøretøyer ivaretar en nødvendig del av samfunnets akuttjeneste. For å utdanne høyt kvalifiserte utrykningsførere kreves kompetente opplæringsinstitusjoner og instruktører. Instruktørens utfordring blir å videreformidle erfaringer og kunnskaper om utrykningskjøringens egenart på god pedagogisk måte slik at læreplanens mål og intensjoner imøtekommes best mulig.

Studiets siktemål er således å tilby kommende utrykningsinstruktører en utdanning som sikrer at storsamfunnets målsetting blir dekt.

Utrykningsførere utøver sitt yrke i et mer omskiftelig miljø enn under normale kjøreforhold. Det kreves høy trafikal kompetanse for å mestre komplekse kjøreoppgaver trafikksikkert og effektivt. Det krever erfaring og god kunnskap for å gjennomføre utrykningsoppdrag med rask framkommelighet for tidsnok å rekke fram til skade- eller ulykkessted.

For å gjennomføre akuttoppdrag forutsettes at utrykningsføreren har tilstrekkelig personlig og faglig kvalifikasjon slik at hun eller han under press opprettholder optimal konsentrasjon og evne til kontrollert behandling av kjøretøyet, god trafikkforståelse, riktige avgjørelser og tilstrekkelig forutseenhet som gir tilfredsstillende samhandling med den øvrige trafikken.

Trafikklæreren har gjennom utdanning og yrkespraksis tilegnet seg en unik trafikkfaglig kompetanse. Studiet tar sikte på å bygge videre på denne kompetansen slik at trafikklærere kan bidra i opplæringen av utrykningsførere.

Studiet gir studenter med godkjent trafikklærerutdanning og gyldig kompetansebevis for utrykningsfører (kode 160) nødvendige videreutdanning til instruktør for utrykningskjøring.

Studiet tar gjennom teori og praktiske øvinger sikte på å tilføre den faglige, pedagogiske og didaktiske kompetanse som trengs for å gjennomføre og organisere opplæringen i samsvar med opplæringsforskrift og læreplan for kode 160.

Videreutdanningen organiseres som to emner:

Emne UTR960 Utrykningsdyktighet tar sikte på at studenten skal utvikle en bevisst kjørekompetanse ut over de krav som stilles for å erverve kompetansebevis kode 160. Det legges spesiell vekt på trafikksikkerhet og risikoforståelse og sammenhengen mellom fysikk, risiko, hurtig kjøring og trafikksikkerhet.
    Emne UTR970 Yrkesdidaktikk for utrykningsinstruktøren setter fokus på planlegging, gjennomføring og evaluering av egen undervisning i utrykningskjøring. Emnet gir en teoretisk og praktisk innføring i didaktisk arbeid.

Etter endt studie skal studenten kunne gjennomføre opplæring av utrykningsførere i tråd med de mål og intensjoner som gjeldende læreplanen for utrykningskjøring beskriver.

Studenten skal ha de kunnskaper, ferdigheter og holdninger og motivasjon som en nødvendig for å gi utrykningseleven en opplæring som kvalifiserer for at han/hun kan kjøre utrykning på en måte som er trafikksikker, effektiv og skjer med tydelighet og samhandling med den øvrige trafikk.

Studenten skal kjenne betydningen av regelverket for utrykningskjøring, ta hensyn til egen helse, det indre og ytre miljø og andres behov.

Studiet organiseres som et fleksibelt samlingsbasert deltidsstudium. Samlet tid med læringsarbeid på og mellom samlinger inkludert eksamener anslås til 500 timer. I tillegg til ordinær undervisning legges det opp til individuelt så vel som gruppebasert arbeid. Videre vil e-læringsverktøy bli brukt i læringsarbeidet mellom samlingene og i kommunikasjonen mellom universitetet og studentene.

Mellom samlingene skal studentene arbeide selvstendig eller i grupper med de arbeidskrav og oppgaver som inngår i studiet. Studentene vil få tilgang til universitetets elektroniske læringsarena. Denne er et viktig verktøy både knyttet til arbeidet med arbeidskrav, oppgaver og eksamen, for læringsarbeid utenfor samlingene og for kommunikasjon mellom universitetet og studentene.

Vurdering

Det er knyttet arbeidskrav til hvert av emnene.

I emne UTR960 Utrykningsdyktighet I skal studenten gjennomføre tre arbeidskrav.

I emne UTR970 Yrkesdidaktikk for utrykningsinstruktøren skal studenten levere en undervisningsplan for et kurs for utrykningsførere.
    I tillegg stilles krav til et visst antall planlagte, gjennomførte og observerte undervisningstimer.

Eksamen

Alle eksamener må være bestått og arbeidskravene må være godkjente før studenten kan få utstedt karakterutskrift.

Det forutsettes at studentene disponerer egen bærbar PC. Ved behov for digital kommunikasjon i studiet, inngår webkamera og hodetelefoner som del av standard tilbehør. Studenten må selv dekke kostnader til dette. Se gjeldende kravspesifikasjoner under «IT-tjenester» på HiNT sine nettsider.

Kvalifikasjon/vitnemål

Gjennomført og bestått studium kvalifiserer for godkjenning som utrykningsinstruktør i henhold til forskrift nr 637 om krav til opplæring, prøve og kompetanse for utrykningskjøring (utrykningsforskriften) fastsatt av Vegdirektoratet den 12. 06. 2009.

Videre studier

Studiet kan inngå som en del av en selvvalgt bachelor

Det er studieavgift på dette studiet.

Emne SP 2016
    UTR960, Utrykningsdyktighet 5 5