Sørsamisk kulturkunnskap, 30 stp, videreutdanning

28.01.2015
    dekan, avdeling for lærerutdanning

2015/2016

Studiet er en del av videreutdanningsprogrammet "Kompetanse for kvalitet", gjennom Utdanningsdirektoratet.
    Etter gjennomført studium skal studenten være i stand til å ivareta Kunnskapsløftets mål med samisk innhold.

Studiet har to emner á 15 stp, til sammen 30 stp.

Sørsamisk kulturkunnskap, emne 1:

Sørsamisk kulturkunnskap, emne 2:

Omfanget av delemnene vil variere og samtidig gripe noe inn i hverandre.

Målgruppe

Studiet er for lærere i grunnskolen og videregående opplæring, og lærere som underviser voksne på disse nivåene. Både de som jobber på private og offentlige skoler kan delta. Førskolelærere som jobber i grunnskolen er også med i målgruppen.

Egen opptaksprosedyre gjennom Utdanningsdirektoratet og skoleeier.

Studentene skal

Oppbygning og sammensetning

Studiet er organisert med to emner á 15 stp. Det første emnet vil være avsluttet med eksamen før nyttår. Det andre emnet vil foregå i vårsemesteret.

Emne 2 forutsetter at studenten har deltatt på emne 1, eller at vedkommende kan dokumentere et tilsvarende kunnskapsgrunnlag.

Studiet er samlingsbasert. Hvert emne består av tre samlinger, hver samling går over tre dager. Samlingene vil foregå på steder rundt i det sørsamiske området, også på HiNT, Levanger.

På samlingene vil undervisningen foregå både gjennom forelesninger, drøftinger, ekskursjoner, arbeid i grupper og veiledning i tilknytning til oppgaver.

Studiet har obligatorisk deltagelse på samlingene, med minst 80 % deltagelse.

Begge emnene vil ha skriftlig vurdering i form av en hjemmeeksamen.

Det forutsettes at studentene disponerer egen bærbar PC. Ved behov for digital kommunikasjon i studiet, inngår webkamera og hodetelefoner som del av standard tilbehør. Studenten må selv dekke kostnader til dette. Se gjeldende kravspesifikasjoner under «IT-tjenester» på HiNT sine nettsider.

Internasjonalisering

Emnet er i seg selv internasjonalt. Sápmi - Sameland - dekker områder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det sørsamsiske området ligger både på norsk og svensk side av grenselinjen mellom Norge og Sverige. Endelig er perspektivet på urfolk av internasjonal karakter.

Emne SP 2015
    SKK510, Sørsamisk kulturkunnskap, emne 1 15 15