Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 1, 15 stp

02.01.2017
    Dekan, LÆR

2017/2018

Veileder- og mentorutdanning er et samlingsbasert deltidsstudium, som kan tas som to separate moduler:
    Veileder- og mentorutdanning 1, 15 stp, går i høstsemesteret.
    Veileder- og mentorutdanning 2, 15 stp, går i vårsemesteret.

Studiet er ei videreutdanning for førskolelærere/barnehagelærere og for lærere i grunnskole, videregående skole og folkehøgskole. Det gir formell kompetanse innen veiledning og mentoring i den hensikt å gi profesjonell støtte for målgruppene nyutdanna lærere og førskolelærere, og praksislærere ved lærerutdanningene.
    Studiet legger vekt på å tilby ei utdanning som hjelper skole- og barnehageeiere til å kvalitetssikre overgangen fra utdanning til arbeidsliv, og som gir profesjonell veiledning og støtte til praksisstudenter fra lærerutdanningene.

Kunnskapen vil ha stor nytteverdi innen pedagogisk arbeid, og det legges vesentlig vekt på erfaringslæring, utvikling av arbeidsmodeller og handlingskompetanse med utgangspunkt i hverdaglivets ulike utfordringer.

Studiet gir praktisk og teoretisk innføring i veiledning og deltakende arbeidsmåter. Det blir lagt spesiell vekt på å bygge sammenhenger når det gjelder relasjonen profesjon - teori - praksis. Studiet gir innføring i arbeidsmåter for veiledning, medvirkning og samhandling. Andre sentrale tema er møtet og samtalen som virkemiddel, teambygging, konflikthåndtering og profesjonsetikk.

For opptak til Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 1 kreves bestått lærerutdanning og minimum 3 års praksis fra skole, barnehage eller annet relevant pedagogisk arbeid. I særlige tilfeller kan opptak foretas på grunnlag av realkompetanse.

For opptak til Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 2 kreves gjennomført og bestått eksamen fra Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 1 eller tilsvarende.

Se emneplanene.

Studiet varierer mellom forelesninger og ulike øvelser med utstrakt bruk av deltakende arbeidsmetoder. Studiets ulike tema vil bli bearbeidet gjennom dialogbaserte og praksisretta undervisningsformer. Studentene vil få veiledning på veiledning i sin praksis.

Veileder- og mentorutdanning 1 er samlingsbaserte med inntil 12 dager for hvert emne, fordelt over ett semester (en- og todagerssamlinger).

Det forutsettes at studentene disponerer egen bærbar PC. Ved behov for digital kommunikasjon i studiet, inngår webkamera og hodetelefoner som del av standard tilbehør. Studentene må selv dekke kostnader til dette. Se gjeldende kravspesifikasjoner under «IT-tjenester» på Nord universitet sine nettsider.

Videre studier

Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 2 (15 stp) går i vårsemesteret. Den bygger på Veileder- og mentorutdanning for lærere og førskolelærere 1 eller tilsvarende veilederutdanning.

Pensum på emnene godkjennes og publiseres for hvert semester.

Emne SP 2017
    MEV511, Veileder- og mentorutdanning 1 15 15